Alt om mineralsminke

Posted on Sep 15, 2012

Mineralsminke har blitt et svært vanlig innslag i norske sminkepunger de siste årene. Men hva skiller egentlig mineralsminke fra tradisjonell sminke og er all mineralsminke like bra for huden? Trendene innen sminke har det siste tiåret beveget seg mot en mer naturlig look, lag på lag med krempudder er ikke lenger et must- snarere tvert imot. Produsentene av mineralsminke reklamerer ofte med at produktene dekker urenheter, men ser mer naturlig ut og er bedre for huden. Her skal vi se litt nærmere på ingrediensene som finnes i såkalt mineralsminke, hvilke som er bra for huden din og hvilke du bør styre unna.

Mineralsminke er overhode ikke et nytt fenomen. Kleopatra brukte visstnok jernoksider og mica som sminke allerede for over 2000 år siden. I nyere tid blir Diane Ranger regnet som en pioner innen dette feltet. Hun grunnla Bare Escentuals i 1976, samme år som kosmetikkfirmaene ble pålagt å merke produktene sine med ingredienser. Mineralsminke består av knuste mineraler. Når man påfører disse pulveriserte krystallene på huden legger de seg på en slik måte at de overlapper hverandre og lar huden puste og fungere som normalt. De tetter altså ikke igjen porene. Noen typer mineralsminke består utelukkende av mineraler, mens andre er tilsatt ulike stoffer, som oftest av naturlig opprinnelse. Det er lurt å lese ingredienslisten før du velger produktserie for å unngå sminke som virker forstyrrende på huden din. Vanlig sminke inneholder som oftest en rekke syntetiske ingredienser, i tillegg er ingredienslisten ofte svært lang i forhold til den man finner på mineralsminke-produkter. En annen fordel med mineralsminke er at den inneholder solfilter.

Mineralsminke er som regel i pulverform og påføres ved hjelp av koster som ofte er spesielt tilpasset til hver enkelt produktserie. her kan man fint eksperimentere seg frem til hva man liker og bruke og produsentenes egne koster er ikke nødvendigvis alltid de beste. Man overfører sminken til kosten ved hjelp av sirkelbevegelser for å få flest mulig partikler til å feste seg, rister litt for å fjerne overskudd og påfører på ansiktet, igjen ved hjelp av sirkelbevegelser. Når mineralsminke av god kvalitet er påført på rett måte gir det et dekkende resultat uten at man virker oversminket.

 

“Jeg får stadig spørsmålet -hvorfor mineralmakeup?  Hver gang svarer jeg: – hvorfor bruke noe annet?”    Jane Iredale

 

Hvordan lese ingredienslistene på kosmetikk? Disse listene kan virke kompliserte og man kan lett få inntrykk av at de kun er beregnet for de med høy utdannelse innen kjemi. Et godt tips er å lære seg noen av de vanligste ingrediensene, både blant de som er bra for huden din og de du bør styre unna. Neste tips er å se på rekkefølgen. Stoffene som står først er tilsatt med størst mengde. Mineralsminke der talkum og andre fyllstoffer er nevnt først bør du styre unna, det samme gjelder der de ekte mineralene (Titanium dioksid, sinkoksid, jernoksid og mica etc) er nevnt til slutt. Du kan også bruke denne rekkefølgen til å velge mineralsminke som er tilpasset din hud. Vil du ha mindre skimmer, styr unna de med Mica høyt på listen, har du tørr hud så unngå produkter med talkum og kaolin høyt på lista.

 

For å hjelpe deg litt på vei når du skal undersøke ingrediensene i mineralsminke har vi satt sammen en liste over ulike forbindelser det er vanlig å finne i mineralsminke og stoffer du helst bør unngå.

Bismuth oksyklorid:Virker lysreflekterende og gir en fin shimmereffekt til foundations. Dette stoffet har imidlertid fått en del negativ omtale og flere produsenter har fjernet det fra sine produkter da en del hevder at det fører til rødhet, kløe og økt forkomst av kviser.

Boron nitride: Virker lysreflekterende og har erstattet Bismuth oksyklorid i en del produkter. Det gir god dekkevne og glød og har antibakterielle egenskaper.

Jernoksid: Et mineral som brukes som fargestoff i mineralsminke. Det varierer i farge fra rødt til brunt eller sort til gult- avhenger av mengden fuktighet man tilsetter. Det inneholder et svakt UVB-filter.

Karmin (Carmine): Et rødt fargestoff (fra biller) som benyttes både av mat- og kosmetikkprodusenter. Kan føre til allergiske reaksjoner.

Kaolin: Har medium dekkevne. Det absorberer olje og kan virke uttørrende på en del hudtyper. Det er et hyppig brukt fyllstoff i en del mineralsminke.

Mica: Kråkesølv- lysreflekterende, omdiskutert- kan føre til irritasjoner i huden og enkelte opplever kløe. Brukes som fargestoff og for å oppnå rett tekstur på mineralsminke. på grunn av den lysreflekterende evnen gir den en skimrende effekt. Mica er en samlebetegnelse på silikate mineraler som varierer i farge fra fargeløs til grønn, brun eller sort.

Mineraloljer: bindemiddel, kan tette porer og endre hudens normalproduksjon av fettstoffer og dermed forårsake problemhud. Biprodukt av petroleum (olje)

Nanopartikler: Mineraler som er knust til veldig små partikler (0.1-100 nanometer). Det har blitt diskutert om så små partikler kan tas opp i cellene og forårsake helseproblemer. Dette vet man foreløpig lite om, men vil man være på den sikre siden kan man unngå mineralsminke som benytter slike nanopartikler.

Parfyme (fragrance): En samlebetegnelse på duftstoffer som igjen er sammensatt av mange ulike stoffer, deriblant Ftalater. Flere av de typiske ingrediensene som brukes i parfyme er mistenkt å være allergifremkallende og hormonforstyrrende. Huden er tilhenger av enkle sammensetninger, styr derfor unna produkter som inneholder mange ingredienser eller sammensatte stoffer som parfyme.

Planteekstrakter: Noe mineralsminke er også tilsatt planteekstraker som for eksempel aloe vera som skal virke pleiende på huden.

Silikon: Brukes som bindemiddel og kan hjelpe til å få sminken til å holde seg lengre.

Sinkoksid: Brukes ofte som base i mineralsminke. Det er svært dekkende og inneholder UVA og UVB solfilter. Det regulerer talgstoffer og motvirker kviser og andre urenheter.

Talkum: Fyllstoff som ofte brukes i billig mineralsminke. Det tetter porene og kan forårsake urenheter.

Tinnoksid: Mineral som bukes som fargestoff.

Titanium dioksid: Et vannavstøtende mineral som brukes som base i de fleste mineral-foundationer. Det er svært dekkende og inneholder et UV-filter.

Ultramarines: et fargestoff som i dag stort sett produseres syntetisk. En del ultramarine stoffer er ikke godkjent for leppeprodukter som lip-gloss.

Vitamin A og Vitamin C: kan motvirke aldring og uønsket pigmentering av huden

 

Har du spørsmål om spesifikke ingredienser i mineralsminke kan du benytte kommentarfeltet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>