Gojibær

Posted on Apr 9, 2012

GojibærGojibær eller wolfberries som de også kalles, er blant de mest næringsrike bærene vi kjenner til.  De ferske bærene kan minne litt om røde druer, tørket ligner de rosiner. De har en søtlig vanilje-aktig smak. Det som gjør de så eksepsjonelt næringsrike er det høye innholdet av antioksidanter i tillegg til en rekke essensielle aminosyrer og mineraler. I motsetning til andre bær inneholder de også mye proteiner.

Bærene kommer opprinnelig fra Tibet. Der har de blitt benyttet som helsefremmede middel i generasjoner. De vokser på små busker (Lycium barbarum). Holdbarheten er svært kort derfor soltørkes de rett etter høsting.  I følge tradisjonell asiatisk medisin skal disse bærene styrke immunforsvaret og redusere kolesterolet.  Gojibær kan man kjøpe i helsekostforetninger eller nettbutikker der de selger supermat. Er man ekstra ivrig og har en hage kan man plante sin egen busk.

Forslag til hvordan du kan inkludere gojibær i ditt kosthold:

  • Snacksblanding: Bland gojibær, mørk sjokolade og ulike typer nøtter i en skål. Perfekt lørdagsgodt!
  • Tilsett gojibær i frokostblandingen
  • Smoothies: gojibær passer utmerket i alle typer smoothies. Noen foretrekker å bløtlegge de litt først, men det er ikke nødvendig.
  • Te med gojibær: Tilsett 1 ts gojibær i tekoppen, gir en ekstra rund smak.
  • Syltetøy:  Bløtlegg gojibær i vann en halvtimes tid og bland de sammen med bringebær i en stavmikser. Ønsker du et søtere syltetøy kan du for eksempel tilsette litt agavenektar.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>